Gino over zijn rol als carrièrecoach
“Ik haal energie uit andermans successen”
Als fulltime loopbaanadviseur en coach bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en als ZZP’er begeleidt Gino in het dagelijks leven mensen naar werk. En alsof hij het nog niet druk genoeg heeft, coacht hij sinds een jaar ook members Ahmad en Ruba in hun carrière in Nederland. Een mooi moment om met hem terug te blikken op deze periode: “Ik haal energie uit successen. Als mijn kandidaat dan daadwerkelijk die baan vindt of in zijn functie beter gaat functioneren ben ik blij. Daar doe ik het voor!”
Neem ons eens mee. Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
“Bij mijn huidige bedrijf kwam ik in aanraking met vluchtelingen die net in Nederland waren. Daar ontstond al de interesse: wat kan ik voor ze betekenen als ze straks aan het werk moeten? Toen ik de vacature van carrièrecoach bij de Werkclub voorbij zag komen, kon ik niet anders doen dan me inschrijven als vrijwilliger!”
En toen?
“Ik mocht op gesprek komen en heb een workshop gevolgd waarin de verschillende culturen werden uitgelegd waarmee we te maken konden krijgen. Die avond heb ik toevallig mijn members al leren kennen. Zij hadden bij de trainers aangegeven dat ze graag door mij gecoacht wilden worden en vanaf mijn kant was het ook een match. Ik sprak iedere week met ze af op mijn werkplek of op de locatie van de Werkclub. Dat is nu wel minder geworden omdat het allemaal loopt.”
Waarom coach je?
“Dat is een goede vraag! Ik vind het gewoon belangrijk dat mensen zich doorontwikkelen. Zelf ben ik ooit op mijn 17e begonnen als banketbakker, daarna werd ik bode op het stadhuis, salarisadministrateur, personeelsadviseur en ik ben momenteel loopbaanadviseur. Ik ben leergierig; als ik ergens uitgekeken ben wil en ga ik verder. Investering in jezelf is belangrijk, of dit nou in je functie is of totaal iets anders. Niet iedereen kan zichzelf hierbij helpen. Deze mensen geef ik graag inzicht in wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen.”
Hoe vind je het om nieuwe Nederlanders te coachen?
“Wennen. Zíj hebben míj geleerd om terug naar de basis te gaan. Wat voor ons normaal is, is voor de jongens en meiden die hierheen zijn gekomen niet normaal. Hoe zoek je werk? Hoe voer je een gesprek? Hoe maak ik een CV? Krijg ik een coach? Wat een luxe!”
Hoe heb je het aangepakt?
“Mijn ouders komen uit Napels (Italië) en hebben een soort zelfde denkwijze als Syriërs. Veel ritselen en regelen binnen de grenzen die er zijn met als doel om iets op te bouwen. Dat vind ik grappig om te zien, want toen ik 21 was deed ik dat ook. Tegelijkertijd probeer ik ze mee te geven dat stabiliteit belangrijk is en als je even zwart bij een vriend werkt, je niets opbouwt in Nederland. Dat maakt je heel kwetsbaar, los van het feit dat deze doelgroep al kwetsbaar is. Ik laat ze de consequenties zien van de dingen die zij doen en we stippelen samen hun pad naar de toekomst uit.”
Je klinkt bijna als een vader…
“Ik heb dit inderdaad ook altijd tegen mijn zoon gezegd! Je hoeft het niet in beton te gieten, maar maak wel een soort planning. De wil om te werken is er wel bij mijn members, maar het is veel zoeken. Ze lopen dan tegen een bepaalde bureaucratie aan en vooroordelen en dan kunnen ze afhaken.”
En dan ben jij er op dat moment?
“Precies. Om te zeggen dat de soep niet zo heet gegeten wordt en dat alles op te lossen is. Eén van mijn members was bijvoorbeeld niet komen opdagen bij een oproep van de gemeente. Er kwam een brief op de deurmat dat als hij of zij toch zou komen, de uitkering gewoon weer in gang wordt gezet. Ik word in paniek opgebeld: “Ik krijg geen uitkering meer! Hoe moet ik leven?” Hij of zij had het niet goed begrepen en had even support nodig.”
Wat leer je ze nog meer?
“Ik leer ze hoe alles hier gaat. Ik leer ze hoe de arbeidsmarkt benaderd moet worden en ik neem ze mee naar een banenbeurs. Ze weten bijvoorbeeld niet dat die werkgevers daar staan om werknemers te vinden. Dat ze graag een praatje met je maken en je cv willen. Mijn members stellen zich vanuit respect bescheiden op.”
Welke eigenschappen zijn belangrijk als coach?
“Ik denk dat je resultaatgericht moet zijn, geduldig en doorzettingsvermogen moet hebben. Je moet je ook kunnen verplaatsen in een ander. De omgangsvormen zijn anders. Mijn beeld van nieuwe Nederlanders is trouwens wel veranderd nu ik ze heb leren kennen. Ik probeerde niet te oordelen, maar als ik die verhalen op televisie hoorde: ze krijgen alles, een huis en een uitkering. Nu weet ik dat ze ook alles moeten terugbetalen. En dat wat deze mensen hebben meegemaakt, wij ons allemaal niet kunnen voorstellen.”